Het loont om je lijfrente uit te stellen als je ondernemer bent. Dat kan schelen in de belasting die je moet betalen.
Ondernemers die als aanvullend pensioen een lijfrentepolis (verzekeraar) hebben afgesloten, krijgen doorgaans enkele maanden voor hun 65ste een brief van de verzekeraar. Daarin staat dat zij de polis kunnen omzetten in uitkeringen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een bancaire lijfrente, maar de meeste ondernemers die nu met pensioen gaan, zullen nog een oude lijfrentepolis hebben lopen.
Fiscaal bezien is het niet verstandig om de uitkeringen al op je 65ste verjaardag te laten ingaan. Je betaalt namelijk over de eerste twee belastingschijven lagere tarieven na het bereiken van de AOW-leeftijd, zodat je minder belasting betaalt als de uitkeringen pas daarna ingaan. Over de eerste 34.000 euro scheelt het zo’n 5.500 euro aan belasting.
Uitstel lijfrente-uitkering
Je mag lijfrente-uitkeringen uitstellen tot vijf jaar na het jaar waarin je voor het eerst AOW krijgt. In het jaar waarin je voor het eerst AOW krijgt, gelden tarieven die een gewogen gemiddelde zijn tussen de gewone tarieven en de lagere AOW-tarieven. Hoe later in het jaar je voor het eerst AOW krijgt, hoe hoger de overgangstarieven. Logischerwijs betaal je het minst als je de eerste uitkering pas laat ingaan in het jaar nádat je voor het eerst AOW krijgt.
Natuurlijk moet er dan wel voldoende geld zijn om van te leven. Maar als je geld op een spaarrekening hebt staan, is het uitgeven aan levensonderhoud juist een prima bestemming. Je betaalt waarschijnlijk toch meer belasting over geld dat op een spaarrekening staat dan wat het oplevert.
Pensioen
Als je naast een lijfrente ook bij een werkgever pensioen hebt opgebouwd, mag je dat niet altijd uitstellen. Meestal zal de officiële pensioendatum 65 jaar zijn. Alleen als je blijft werken, mag je in veel gevallen de ingangsdatum van het pensioen uitstellen (doorwerkvereiste).
Werk je niet meer of nauwelijks, dan moet het werkgeverspensioen vanaf de oorspronkelijk afgesproken pensioenleeftijd ingaan.
Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl